Актуальна НОВИНКА сезону - колагенова оболонка "ФАЙН-АФФ" - ідеальна облонка для ГРИЛЯ!

Цікаво про сіль

Цікаво про сіль

30.10.2016

А чи знаєте Ви, що сіль буває не тільки кам'яна, морська і йодована ... Є сіль рожева, сіра, бура, з ароматом вина, спецій і варених яєць - це все екзотичні види цього харчового продукту.  Незважаючи на те, що будь-яка сіль - солона, шеф-кухари та гурмани не тільки розрізняють її смак, а й віддають перевагу тільки найвишуканішим видам.

У великій пошані - кристалічна сіль. Вона чистіша і, при цьому, володіє більш м'якою солоністю. А в залежності від того, в якому регіоні і за яких умов вона видобувається - має різні смаки.

Гімалайський рожева сіль. Найчистіша кристалічна сіль, поклади якої утворилися ще 250 млн років тому в Гімалаях, на місці висохлого моря. Рожевий колір кристали отримали не випадково - через вулканічні процеси сіль поступово змішувалася з магмою, що й подарувало їй унікальний склад і колір. Гімалайський сіль чиста і натуральна, а за складом настільки щільна, що її використовують в будівництві та декорі. Але куди цікавіше її застосування на кухні. Крім того, що нею можна просто посолити страву, саму сіль можна використовувати ще як сковороду. Плитку гімалайської солі достатньо поставити на вогонь (гарячу сковороду, гриль або в духовку) і скропити поверхню маслом. Смажити на солі можна все: від яєчні до овочів і м'ясних стейків.

Австралійська сіль з річки Мюррей. Ще одна рожева сіль, яка особливо цінується шеф-кухарями всього світу. Видобувається вона в басейні річки Мюррей, червоні водорості якої і передають їй свій колір. Цінується вона за дуже делікатний смак і практично миттєве розчинення в стравах.

Сванська сіль. А ось це швидше навіть не сіль, а повноцінна приправа. Сванську сіль можна приготувати і самостійно, але краще довірити цей процес професіоналам. Отримують її шляхом змішування крупної солі з прянощами та спеціями, причому кількість останніх може варіюватися в залежності від страв і продуктів, для яких сіль буде використовуватися (але не менше 8). Обов'язкові інгредієнти -  сіль, кінза, сунелі, перець. Важливо, щоб всі інгредієнти теж були грузинськими, а саме з Сванетії. Процес приготування теж особливий - справжня сванська сіль готується тільки вручну в дерев'яній ступці.

Сіль з Японського моря Amabito No Moshio. Одна з найдорожчих і не схожих на решту - злегка масляниста, бурого кольору і зі специфічним ароматом. Ще в давнину японці розробили унікальну технологію добування солі - випарювання її з морської води, яку разом з водоростями, попередньо висушеними на сонці, кип'ятили в великих глиняних баках. Коли рідина випаровувалася, з дна збирали кристали солі і попіл з частинками водоростей. Ця суміш і стала прообразом сучасної солі Amabito No Moshio, яка сьогодні виробляється за тими ж старовинними технологіями.

Вінтажна сіль Merlot. Нескладно здогадатися, що ця сіль має винний аромат і смак. З'явилася вона не так давно і першими її по праву оцінили французькі кухарі. Якщо розтерти пурпурно-рожеву дрібку солі, можна вловити чіткий аромат вина Merlot. Створюється ця сіль шляхом змішування і випарювання її в червоному витриманому вині (звідси і назва - вінтажна).

Соляна квітка або Fleur de Sel. Ціна цієї солі перевищує вартість звичайної більш ніж в 10 разів. Родом вона з міста Геранд, що в Бретані, де виробляється за старовинними кельтським технологіям. Чиста морська вода з Атлантики надходить в штучні ставки, де і відбувається процес випаровування. Висока ціна цієї солі цілком виправдана. По-перше, вона має унікальну властивість - нею практично неможливо пересолити страву. По-друге, кристали солі збираються вручну. По-третє, з 40 кг неочищеної грубої солі виходить всього півкілограма солі Fleur de Sel. До речі, знайти в продажі її не так і просто. Більшість солі, виробленої за рік, заздалегідь замовляють елітні ресторани. І лише залишки потрапляють у вільний продаж в дорогі гастрономи світу.

Fumee de Sel. Ще одна француженка з Бретані, яка знає собі ціну. І якщо припала до смаку вінтажна сіль Merlot, варто спробувати і цю, з нотками білого вина Chardonnay. ЇЇ отримують шляхом холодного копчення в дубових бочках, які до цього не менше 5-6 років служили тарою для білого вина. У бочках сіль знаходиться близько місяця: поглинає аромати і набуває коричневого відтінку. Весь процес приготування солі відбувається вручну, що цілком виправдовує її високу вартість.

Індійська сіль Kala Namak. А ось з цією сіллю не так все просто - замінити нею звичайну кухонну не вийде. Вона видобувається на сірчаних озерах Індії та Пакистану, бура сіль має яскраво виражений аромат ... зварених круто яєць. До речі, саме через цю особливість вона дуже популярна серед вегетаріанців - за її допомогою вони імітують в стравах яєчний смак.

Інформація була взята з відкритих джерел.

 

 

Запитати спеціаліста

Дизайн и разработка

© Компанія «ВТР».