Мюнхен - батьківщина знаменитих ковбасок!
29.03.2019
Мюнхен – місто столітніх традицій і уподобань, серце Баварії та мега смачних ковбасок!
Німецька кухня – поняття, що об’єднує різні стилі кулінарного мистецтва, величезну різноманітність продуктів та багатий смак. Якщо захочете скуштувати м'ясо чи ковбаски, то велика ймовірність, що розгубитесь від різноманіття цих продуктів. У середньому один німець у рік з'їдає близько 84 кілограмів м'яса. Німецькі ковбаски – це найвідоміша закуска в усьому світі. Всі вони вирізняються особливим смаком, ароматом та виглядом. Приготовлені ці смачнючі ковбаски на грилі – це вишукано, смачно, ароматно!
ІСТОРІЯ:
22 лютого - День Народження знаменитих ковбасок. Вперше їх подали на стіл в Мюнхенській пивній в 1857 році. Батьком цього шедевру вважається Зепп Мозер.
Його пивниця переживала не найкращі дні, і одного разу дійшло до того, що Мозеру нічого було подати на сніданок нечисленним гостям. За традицією, в пивних подавали смажені ковбаски в баранячих кишках. Але в той пам'ятний день на ринку були лише свинячі кишки. Мозер не розгубився і приготував оригінальну страву - варені ковбаски в свинячих кишках з фаршу із телятини, свинини і прянощів. З тих пір пивна Мозера знайшла славу не тільки в Мюнхені, а й в усіх навколишніх краях: з усієї Баварії, а потім і з інших регіонів стали приїжджати цінителі смачної їжі, щоб покуштувати оригінальні ковбаски. Повсюдно в Німеччині їдять ковбаски - bratwurst. Назва походить від німецького braten - «смажити», це не випадково, оскільки ці ковбаски перед вживанням обсмажують або запікають на грилі. Найбільшою популярністю в Німеччині користується свинина. Одних тільки ковбасок налічується більше 1500 видів.
Найпопулярніші німецькі ковбаски :
Мюнхенські ковбаски або Вейсвурст (Weisswurst)
Білі ковбаски - знамените фірмове Мюнхенська страва.
Зазвичай в ресторанах і на ринках їх подають як закуску на сніданок і ланч. Традиційно ці ковбаски їдять з гірчицею і німецьким кренделями.
Білі ковбаски - вперше стали готувати в XIV столітті у Франкфурті. Зазвичай виготовляють іх з телятини, свинячого сала і приправ в натуральній оболонці. Оскільки при її виробництві не використовується нітрит, вони мають світлий біло-сірий колір. Білі ковбаски варять і часто подають в красивих керамічних горщиках. У Німеччині існує кілька різновидів цих ковбасок, але найвідоміша - з Мюнхена.
Так як при приготуванні білих ковбасок використовувалась рідкісна сировина, то вони стали дуже дорогою стравою. Виявляється, в XIX столітті дістати телятину було так само складно як і лимони. Крім того, в фарш для цих ковбасок потрібно було підмішувати колотий лід, завдяки якому м'ясо ставало особливо ніжним і м'яким. Виробництво білих Мюнхенських ковбасок набуло промислових масштабів. Тепер їх виготовляють далеко за межами Мюнхена і продають у всьому світі, як в упаковці, так і на вагу.
Каррівурст (Currywurst) - перекладається як ковбаска каррі. Винахід Каррівурст (Currywurst) по праву належить німцям. Хоча на сьогоднішній день ковбаска Каррівурст відома по всій Німеччині, найбільшою популярністю вона користується в Берліні, де була вперше виготовлена. Винахідницею Каррівурст вважається Герта Хойвер. У 1949 році вона виготовила оригінальний соус з використанням індійської приправи каррі, вустерського соусу і кетчупу, який став якраз в ті роки популярним в Німеччині. Екзотична суміш швидко завоювала успіх серед недосвідчених в ті часи городян, і в 1959 році Хойвер свій соус запатентувала. Протягом декількох років кіоски, що продають Каррівурст за традиційною рецептурою і з схожим соусом, набули поширення в усьому Західному Берліні, а згодом і в інших регіонах Німеччині. Продаються Каррівурст (Currywurst) обсмаженими на грилі. Їх розрізають на шматочки і поливають соусом. Як правило, це томатна паста упереміш з порошком каррі. Доповнюють Каррівурст (Currywurst) картоплею фрі або свіженькою хрусткою булочкою.
Нюрнбергскі ковбаски (Nurnberger Bratwurst)
Це найменші ковбаски в нашому сьогоднішньому огляді: їх розмір від 7 до 9 см, а вага - від 20 до 25 грам. Подаються сетами по 6, 8, 10 і 12 сосисок з квашеною капустою або з картопляним салатом. Головний секрет їх особливого смаку - майоран, що входить в рецетруру із свинячого фаршу.
Тюрингскі ковбаски (Thuringer Rostbratwurst)
Вони готуються з свинячого фаршу (іноді з додаванням телятини і яловичини). При цьому м'ясо вибирається нежирне. Як приправи використовується кмин, майоран і часник, і, звичайно ж, сіль і перець. Мінімальна довжина - 15 см.
Готують ці ковбаски на грилі. А історія їх сходить аж до початку XV століття (перша згадка про них в державних архівах).
Кожен, хто побував в Німеччині, не може бути байдужим до німецьких ковбасок. Це вже як культова їжа, не тільки туристів, але і жителів країни. Варто зазначити, що в кожному регіоні країни є свої кулінарні особливості і оригінальні страви, які порадують гурманів своєю різноманітністю і відмінним смаком.
Ковбаски на грилі – це вишукано, смачно і ароматно!