Цікаво про м'ясо
28.02.2017
А чи знаєте Ви, що кожен вид м'яса має свої особливості, корисні властивості і протипоказання. Що стосується протипоказань, то тут рекомендації, головним чином, відносяться до будь-якого виду м'яса – не зловживати. Чим старшою стає людина, тим менше їй потрібно м'яса, тим сильніше себе потрібно обмежувати. Найкорисніше запікати або варити м'ясо на пару. А ось смажити в олії - не рекомендується, інакше утворюються канцерогени. Також потрібно вибирати м'ясо молодих тварин, в ньому менше шкідливих жирів.
Яке ж м'ясо найкорисніше?
Насправді, корисні якості є у кожного виду м'яса, але найбільше цінується м'ясо молодих кролів.
Кролятина вважається найбільш дієтичним м'ясом, та ще й чемпіоном за вмістом білка - 21%. За цим показником кролик перевершує навіть курятину - найвідоміше дієтичне м'ясо. Крім того, кроляче м'ясо засвоюється людиною на 90 відсотків, в той час як яловичина - всього на 60. У кролику жиру більше, ніж у курці, зате дуже мало холестерину і багато корисних поліненасичених жирних кислот Омега-3.
Вітамінів і мінералів в кролятині більше, ніж в інших видах м'яса. Величезний плюс м'яса кролика - в його гіпоалергенності, тому кролятину рекомендують дуже маленьким дітям.
Конина. Одна з переваг конини в тому, що це найбільш екологічно чисте м'ясо. Коней вирощують в чистих степах, на волі, а не в брудному стійлі, не обколюють антибіотиками, як корів і свиней. Білок, що міститься в конині, ідеально збалансований за амінокислотним складом. Це м'ясо знижує вміст холестерину в крові, регулює обмін речовин, нейтралізує вплив радіації. У ньому міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів, дуже потрібних нашому організму: калій, натрій, фосфор, залізо, мідь, магній, амінокислоти, тіамін, рибофлавін, вітаміни групи В, А, РР, Е. Крім того, конина НЕ має алергенів і цілком може застосовуватися для дитячого харчування.
Оленина. Як і м'ясо інших диких тварин, оленина - досить жорстка і потребує довгого вимочування. Готувати його не так вже й просто. Зате олені харчуються ягелем - корисним мохом, що володіє антибіотичними та іншими лікарськими властивостями. Завдяки такій дієті м'ясо оленя саме набуває лікувальних властивостей і вважається вкрай корисним.
М'ясо оленя не жирне, воно містить велику кількість вітамінів і мінералів. Його можна вживати в сирому вигляді, не побоюючись паразитів. М'ясо оленя засвоюється людським організмом значно краще, ніж баранина, яловичина, свинина і навіть курятина. При вживанні оленини знижується ризик захворювання на цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонію, хворобами серця і багатьма іншими.
Яловичина. Найпопулярніше м'ясо в усьому світі. Воно містить всі необхідні людському організму амінокислоти. Це м'ясо - джерело поживних речовин. 200 г м'яса можуть замінити літр молока. Користь яловичини в тому, що вона здійснює нейтралізацію соляної кислоти, травних ферментів і інших подразників, які містяться в шлунковому соку, сприяючи тим самим нормалізації кислотності в шлунку і кишечнику. У цьому м'ясі досить багато мінеральних речовин, в першу чергу - цинку і заліза, за що яловичина дуже цінується. Багато в цьому м'ясі і вітамінів - особливо групи В, а також Е, Н і РР.
Саме м'ясо яловичини не завдасть шкоди, якщо не є його занадто багато. Небезпека цього м'яса в тому, що корів можуть вирощувати в екологічно забруднених місцях, годувати комбікормами і колоти антибіотиками.
Баранина – чемпіон за низьком вмістом холестерину. Жир в баранині, звичайно, є, але його набагато менше, ніж у свинині, та й засвоюється він набагато краще. Крім того, баранина містить лецитин, який нормалізує в організмі обмін холестерину. Саме тому в різні дієти включають баранину.
Баранячий жир часто використовують в якості профілактики та лікування простудних захворювань.
З іншого боку, баранина досить важка для перетравлення, тому людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту краще утриматися від її вживання.
Свинина. Свинину часто лають за її жирність і тому вважають не надто корисним м'ясом. Свинина засвоюється дещо гірше, ніж інші види м'яса, зате в ній багато поживних речовин і мінералів.
У великих кількостях свинина може завдати шкоди організму, вона може порушити обмін речовин і привести до ожиріння. Небезпечна свинина ще й тим, що в ній знаходяться небезпечні паразити, тому свинину треба завжди дуже ретельно прожарювати.
Матеріал взято з сайту: http://www.aif.ru